BENVINGUTS

BENVINGUTS A L'ESCOLA DEL BOSC... ON APRENDRE ÉS TOTA UNA EXPERIÈNCIA!!!

divendres, 27 de juny del 2014

Ja tenim dos petits hotels d'insectes per l'hort

Els darrers dies d'escola, juntament amb els alumnes de 3r. del Gabriel Castellà, vam construir, dos petits hotels d'insectes per posar ben aprop del nostre hort.
 
Amb aquests hotels d'insectes beneficiosos no atraurem insectes al hostre hort, tan sols intentarem que una vegada el freqüentin hi romanguin el màxim de temps possible.
 
És per això que, a principis de primavera, vàrem plantar moltes floretes al voltant de l'hort i dels arbres fruiters, per intentar atraure aquests insectes beneficiosos, i també plantes aromàtiques que, a més, allunyen els insectes perjudicials.
 
La Sra. Carolina Riba, que en sap molt d'aquestes coses,
va venir a visitar-nos i ens va oferir la seva ajuda i coneixements.
A través d'aquesta activitat hem conegut el valor i la importància que tenen els insectes per als nostres ecosistemes i en la millora de la biodiversitat, com de beneficiosos són molts insectes per l'hort i com de greus poden ser les conseqüències si aquests desapareixen. Bàsicament per dues raons: la pol.linització i la seva contribució en la lluita contra algunes plagues, ja que molts d'ells són carnívors i s'alimenten d'altres insectes "perjudicials" que també viuen immersos al nostre hort.
 
Amb aquest hotel d'insectes intentarem recrear un lloc idoni perquè certs insectes hivernin o s'hi puguin refugiar durant el dia o la nit, depenent dels seus hàbits.
 
Partint de dos palets i petites caixetes de fusta per fer diferents compartiments, vam anar afegint diferents materials reciclats i naturals per crear els diferents hàbitats. Per exemple: entre la palla podran buscar refugi les tisoretes, que són d'hàbits nocturns i menjaran de nit el pulgó i buscaran un lloc segur per passar el dia aprop del seu menjar (encara que a canvi d'aquest treball també prendran alguna fulla de verdura). Els crisòpids i les marietes són insectes carnívors i, per tant, grans devoradors de pulgó i cotxinilles; amb hàbits diurns, buscaran un lloc per passar la nit aprop de la plaga que els proporcionarà aliment i és possible que ho utilitzin per posar els seus ous a la primavera; als dos els agrada estar en un lloc molt protegit de les inclemències, doncs una caixeta amb foradets suficientment petits per deixar-los entrar i ple de taps de suro o branquetes els hi semblarà un lloc perfecte. També podrem tenir abelles solitàries o mosques de les flors que vindran a passar l'hivern, i són dues importants espècies pol.linitzadores.
 
 


 Els cargols també són un dels principals enemics pel nostre hort i d'ells se n'encarregaran els "carabus", un tipus d'escarabat nocturn que no vola però que camina molt ràpid i que també menja cotxinilles, orugues i llimacs. Als "carabus" els agrada amagar-se entre les branquetes per començar a menjar quan arriba la nit

A partir d'ara, només queda acabar de cobrir l'hotel, posar-lo en un lloc on rebi el Sol de l'hivern i esperar que sigui ocupat, així els infants podran veure com viuen els seus hostes, com treballen i/o pol.linitzen les flors.