BENVINGUTS

BENVINGUTS A L'ESCOLA DEL BOSC... ON APRENDRE ÉS TOTA UNA EXPERIÈNCIA!!!

dissabte, 24 de maig del 2014

TALLERS I ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

Los árboles tienen una vida secreta que sólo les
es dado a conocer a los que trepan por ellos.
Reinaldo Arenas

L'Escola del Bosc ofereix també l'oportunitat de gaudir de diferents activitats a l'aire lliure a través de l'organització de tallers i activitats extraescolars per a infants de 3 a 12 anys. Aquest servei va destinat a donar suport a AMPA's, escoles, entitats...
 
La proposta pedagògica de les nostres activitats està pensada perquè els infants gaudeixin del seu temps lliure combinant activitats lúdiques amb tallers a la natura.
 
Entenem que cada nen/a i cada grup són diferents i per això les experiències han de ser adaptades a cada un d'aquests, respectant els diferents ritmes i oferint diferents possibilitats que inspirin els infants i els ajudin a construir la pròpia confiança i independència.
 
TALLERS:
 
Els tallers consten d'una durada variable de 2 a 4 hores, on es treballen diferents matèries relacionades amb el currículum (matemàtiques, llengües, medi, art, música...) i/o amb el medi ambient (hort, bosc, ecosistemes...), en un espai obert a l'aire lliure i, a ser possible, en entorn arbori.
 
La programació de cada taller dependrà del grup/classe o escola; per exemple l'edat i/o necessitats dels nens, el context del seu entorn i els dessitjos de l'equip directiu i mestres.
 
 
ACTIVITATS EXTRAESCOLARS:
 
  • Llengües al bosc (anglès al bosc o francès al bosc): L'alfabetització, la llengua, la literatura, la comunicació... ens apropen a estimar la vida i poder expresar-ho de diferents maneres. Si observem els nens a l'aire lliure podrem comprobar que, sovint, parlen més, cooperen, se socialitzen, prenen consciència de sí mateixos i dels altres i acostumen a fer activitats relacionades amb el llenguatge per pròpia elecció. En aquesta activitat no pretenem que els nens sàpiguen molt  d'ortografia o gramàtica, sinó molt més simple, volem que els nens aprenguin a expressar-se en una llengua extrangera, que perdin la por, que juguin i es diverteixin amb l'anglès o el francès, des del seu inici, perquè quan tots nosaltres comencem a aprendre la nostra llengua no ho fem començant per la teulada, comencem per parlar, i no és fins més endavant que comencem a posar-ho sobre paper i perfeccionem la llengua.


  • L'hort (horticultura ecològica): Transformar un espai i tenir-ne cura sempre farà sentir-lo i estimar-lo més. La relació entre els nens s'enriqueix amb tot allò que la natura els pot aportar, i integrar les feines pròpies d'un hort amb els aprenentatges que se'n poden derivar els permet plantejar-se preguntes, formular hipòtesis i experimentar de manera lúdica i lliure. L'hort ofereix el contacte directe amb la terra, la seva manipulació i el seu descobriment i interaccionar amb els diferents elements, els fenòmens físics i els éssers vius (plantes i animals).
 
  • Gaudint del bosc: Des de sempre, l'home ha necessitat la natura per poder viure, però la tendència actual a viure en ciutats ens ha fet oblidar sovint la dependència que tenim del bosc, de les plantes i dels animals. El primer pas a treballar amb els infants és ensenyar a tenir cura i respectar el medi (animals, boscos, jardins...) i evitar que el deteriorin (contaminar aigua, embrutar l'aire, llençar fems a llocs no adequats...), mantenir les condicions naturals del paisatge i posar remei a les ja degradades, i afavorir el coneixement del medi per tal que l'infant prengui les actituds responsables cara a la seva protecció i conservació, i sempre d'una manera lúdica i reforçant la curiositat de l'infant.
 
  • Scrapbooking: L’scrapbooking o llibre de retalls és la tècnica de personalitzar àlbums de fotografies. Al guardar records o retalls de diari, fotografies o  trossos de paper, s'està fent scrapbooking.

  • L’scrapbooking consisteix en multitud de processos creatius com el retall, enganxat o collage per crear una composició de memòries i records mitjançant fotografies. Aquest divertit passatemps de decorar s’aplica també a cartes, poemes, invitacions o tot allò que et proposi la teva imaginació. Partint de simples fotografies, es revaloritzen els records amb embelliments com botons, cintes, papers, flors seques, fils….
    A l’Escola del Bosc utilitzem l’scrapbook per practicar-lo d’una manera diferent, i posant-lo en pràctica a l’aire lliure i, a més de fer servir els materials tradicionals (paper, botons, fils…), també recollim coses de la natura per decorar els nostres àlbums (petites pedres, fulles, tronquets…) i pintem els nostres fons de paper amb sorra, flors… , així que fem una barreja d’scrapbook amb landart.
     
  • Land Art: El LandArt és un corrent de l'art contemporani que s'inspira i utilitza materials de la pròpia naturalesa (fusta, terra, pedres, aigua...) per a la creació de les seves pròpies escultures. Però les escultures no se situen en el paisatge, sinó que el paisatge és el mitjà de la seva creació.
    És un art efímer que pretén animar els nens i nenes a sortir a l'aire lliure i crear el seu propi art a la natura sense idees preconcebudes, obrint els ulls a la ment i descobrint el que tenien amagat dins seu i expressar-ho a través de la natura, amb la finalitat de produir emocions plàstiques i sensacions a l'infant.
    Al ser un art efímer, es treballa la tolerància a la frustració, mostrant-lo com a un procés paral.lel a la vida. La vida crea ordre i bellesa des de la matèria prima i després la natura ho reotrna a la pols una vegada més. S'aprèn de la naturalesa, dels materials naturals, dels cicles i processos, de la degradació i el canvi.
    A l'Escola del Bosc utilitzem el LandArt com una manera d'aconseguir que els infants gaudeixin de l'aire lliure i es moguin, aprenguin de la natura, siguin creatius i es diverteixin; que mirin de més aprop les fulles i les pedres i totes aquelles coses interessants que poden trobar; inspeccionar les formes i els colors i deixar que, tot això, l'inspiri per construir quelcom.
     


A l'Escola del Bosc es gaudeix, sempre que és possible, del medi natural i de l'aire lliure.
 
Tant en els tallers com en les activitats extraescolars, el nostre equip d'educadors es desplaça al lloc previst per a la realització de l'activitat (escola, entitat...).
 
Si vols més informació dels nostres tallers i activitats extraescolars, posa't en contacte amb nosaltres a través del nostre correu electrònic: escoladelbosc@gmail.com