PROJECTE ESCOLA AMIGA

“L’aprenentatge a la natura fomenta la concentració, l’atenció, la independència, l’expressió, la precissió, la reducció de l’estrés, el comportament social, el compliment de les normes i el respecte per les mateixes, la resolució de conflictes de manera pacífica, la motricitat, la creativitat, la fantasia i la relació amb la natura”
 (P. Häfner, Universitat d’Heidelberg, 2002).

Dins el projecte ESCOLA AMIGA, l’Escola del Bosc vol oferir l’oportunitat a les escoles ordinàries de traslladar l’aula, tal i com la coneixem avui dia (tancada dins de quatre parets), al bosc, i que els infants puguin gaudir de l’amplitud de l’ambient a l’aire lliure i la llibertat que això representa per prendre decisions dins el grup, jugar, córrer, trepar, saltar, mirar, esperar, reflexionar, ajudar...
Aquest projecte vol ser una INVITACIÓ a:
  1. Acompanyar.
  2. Observar.
  3. Conversar sobre el que s’està fent.
  4. Invitar a participar a tota la comunitat.
  5. Parlar i compartir diferents experiències.
  6. Documentar el que diuen els infants.
  7. Recollir els processos.
  8. Iniciar un projecte participatiu a l’escola, la seva cura i el seu gaudiment dins l’educació dels nostres infants.
Si voleu que la vostra escola també pugui gaudir d'aquest projecte, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres: escoladelbosc@gmail.com

_______________________


EL BOSC ESCOLA DE
L’ESCOLA GABRIEL CASTELLÀ

 + 

Aquest projecte, portat a terme entre l’escola amiga GABRIEL CASTELLÀ d’Igualada i l’Associació l’Escola del Bosc, va iniciar un llarg camí per projectar un conjunt d’accions i propostes que van ajudarar a enriquir els espais exteriors de l’escola en coherència amb els entorns naturals que són les arrels culturals del nostre poble.
Els “patis” constitueixen, sens dubte, un lloc central de l’escola. Un espai per a la relació, el joc, el contacte amb l’aire lliure i amb la natura. Un entorn que pot ser suggerent i potent promotor d’aprenentatges on la natura sigui visible a tots els raconets on, amb el temps, puguem dir el “bosc de l’escola”.
Vam voler que les famílies es vinculessin amb l’entorn i trobessin un compromís amb l’educació dels seus fills i filles. Creiem que, malgrat les fortes retallades que estem patint, això no té perquè minvar la qualitat educativa del centre i el compromís de la nostra comunitat, sinó que pot ser una gran oportunitat per créixer tots plegats, amb ganes, imaginació, creativitat, il.lusió... cercant els nostres propis recursos que, fent pinya tots plegats, com si fóssim castellers volent aconseguir la nostra fita, que no és més que els nostres infants no perdin les oportunitats per culpa de l'anomenada crisi i poguem arribar més lluny encara i donar una lliçó per al nostre i el seu futur.
         Conjuntament, amb l’escola i les famílies, vam iniciar aquest projecte durant el curs 2013-2014, fins a aconseguir aconseguir uns espais plens de natura i de vida.
         Així doncs, vam construir un petit bosc al pati de l’escola, amb arbres, arbustos, herbes i flors, i vam planificar noves propostes per adequar espais educatius, de joc i de vida quotidiana.
El projecte de la construcció del bosc a l’escola va ser un procés obert a la participació de totes les famílies que així ho van desitjar, infants i tot l’equip de mestres i educadors. Tothom qui va voler va poder ser co-protagonista de la transformació de l’espai exterior de l’escola i això va ajudar a sentir-lo més de tots i totes i a desitjar tenir-ne cura i guardar els records del que van sentir en les seves vivències dia rere dia.
         L’Escola del Bosc, juntament amb l’equip educatiu de l’Escola Gabriel Castellà, va voler oferir un entorn ric en propostes d’aprenentatge, on els infants poguessin fer descobertes, tot explorant i intentant de comprendre el que passa.


         El bosc pot ser concebut per al coneixement del medi natural, però el més important no és el producte resultant, ni la producció, sinó el procés d’intercanvi i d’aprenentatges que permet enriquir a tota la comunitat educativa.
         Aquest projecte pretén ser inclòs en el programa d’Escoles Verdes, també dins el Pla Anual del Centre, en la dinàmica general de l’aula i a les programacions com a font d’aprenentatges globals, així com dins l’eix transversal durant tot el curs.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada